уторак, 10. април 2012.

9. deo



***

     Iako je pred sobom imao spreman govor, Nikola nije čitao. Reči su naprosto izlazile iz njega. Okupljeni narod na glavnom trgu  je uzvikivao nakon svake njegove rečenice. Svi su bili u transu – kolektivna opijenost drogom zvana politika. Legalna droga. Političare na sceni i narod na trgu spajala je pripadnost istoj stranci, samo što su jedni slepo verovali  u program stranke, a drugi ga koristili da bi manipulisali njima. Bilo je među njima srednjoškolaca koji su pušteni iz škola po nalogu “ odozgo “ kako bi povećali brojnost “ istomišljenika i simpatizera” stranke. Bili su presrećni što su baš danas trebali da odgovaraju, a nisu zahvaljujući mitingu, što su baš danas trebali da uče novu lekciju iz nekog dosadnog predmeta . Ma, kome treba obrazovanje! Juriš na miting! “ Nikola mi te volimo! Nikola mi te volimo!” uzvikivali su , a da nisu znali ko je Nikola.
    Nikola je obožavao obraćanje narodu. Bina sa koje se obraćao za njega je bila Olimp, a on vrhovni Bog.
“ Iskorenićemo korupciju! “ uzvikivao je .
“ Jeeeee! “ odgovarao je narod.
“ Uvešćemo besplatno školovanje! “
 “ Jeeeee! “
“ Lečenje će biti besplatno za sve ! “
“ Jeeeeee! “
“ Otvorićemo nova radna mesta! “
 “ Jeeeeee! “
     Znao je! Jednostavno je mogao da oseti – pobeda! Još nekoliko dana je ostalo do izbora. Sve je teklo kao po loju. Ništa i niko mu neće pokvariti planove. Opozicija je ovoga puta slabije bila pripremljena. “ Potrudili smo se da se ne pripreme kao mi. Vredelo je truda “ , smeškao se u sebi. Sa onim sudijom se dogovorio. Hm, dogovorio! Voleo je tu reč. Za njega je ona imala drugo značenje. Kaže “ dogovorio “ , a pravo značenje je “ naredio “ ili “ ucenio “ ili “ zapretio “ .
     Podigao je obe ruke u znak pozdrava. Masa je aplaudirala. Lažnim obećanjima je dopingovao masu. Bio im je potreban. Zavisili su od njega . A oni su verovali i čekali. Čekajući su ostareli. Na prošlim izborima su takođe klicali Nikoli, sa istog mesta , u istoj garderobi, samo sada izbledeloj i pohabanijoj, u istim cipelama , verovali istim lažima! Lažna obećanja su danas izazivala iskru sumnje, ali nedovoljno snažnu iskru da razbukta plamen istine. Istina je lebdela i čekala da čvrsto stane na tlo.

***

     Ostalo je još svega desetak časova do početka izborne tišine, koju su svi željno iščekivali. Odmor je svima bio potreban. Umorni su bili članovi stranaka koji su danonoćno radili u kampanji, umorni su građani koji su bili na svakom koraku okruženi parolama, plakatima, emisijama, reklamama. Umorni su bili zidovi koji su trpeli zalepljene plakate sa obećanjima o boljem životu. I saobraćaj je nekako utihnuo. Kolona vozila je gmizala u tišini. Čitav grad je bio omamaljen.
     Tomislav je , izlazeći iz zgrade pogleda levo i desno kao da se nalazi ispred pešačkog prelaza. Čvrsto držeći torbu obema rukama, kao da se bojao da će mu je neko oteti, pohita ka obližnjem igralištu. U ovo vreme, svakoga dana, dečaci iz obližnjih zgada su igrali fudbalsku utakmicu. Tomislav je seo i čekao da završe. Torbu je prislonio na grudi i zagrlio kao dete kada grli jastuk ili omiljenu igračku s kojom spava.
“ Bravo, Ivane! “ , dobacio je dečaku koji je upravo postigao pogodak. “ Taj mali zaista ume dobro da igra fudbal. “ Pažljivo je odgledao utakmicu do kraja.
“ Bravo! Sjajni ste! Pa, ja naprosto ne znam koga da odaberem! “
     Dečaci su ga gledali sa nevericom. Njihovi pogledi su govorili : “ O čemu ovaj matori trabunja? “
“ Ovih dana ću vam dovesti najboljeg trenera. Pogledaće šta znate, pa će izvršiti selekciju za svoju školu fudbala. On je veoma poznat lovac na talente. Učiniće vas popularnim i slavnim fudbalerima. “
     Nekim dečacima zasijaše okice. Već su zamišljali sebe na velikom zelenom tepihu u dresu omiljenog tima dok publika skandira njihova imena. Neki dečaci su s nevericom odmeravali Tomislava.
“ E, pa taj , čika trener , zamolio vas je da učinite nešto za njega. Poslao je neke plakate koje treba zalepiti po gradu. Vi ćete to začas zalepiti. Gledao sam vas, veoma ste brzi. Kad on ugleda neki od ovih plakat, njemu će biti drago i to će biti znak da je dobrodošao na ovaj vaš teren i znaće da ste se mnogo potrudili. “
     Tomislav izvadi papire iz torbe i pruži ih najbližem dečaku. Instiktivno, pomalo zbunjeno, jednostavno ne znajući kako da reaguje, dečak ih je uzeo i gledao. Ostali priđoše da vide šta piše:
 Udružimo se oko istog cilja. Ostvarimo svoje želje. Samo zajedno se možemo izboriti za prava koja nam pripadaju. Učestvujte i Vi u procesu protiv nepravde učinjene baš Vama. Samo ujedinjeni i pravnim putem možemo se izboriti za bolju budućnost. 
       Organizacija za podršku u procesu “
     Dečaci su pročitali tekst i kad su podigli glave , Tomislav je već bio otišao. Nije im bilo baš sve jasno. Neki su već krenuli svojim kućama, a ostali su komentarisali.
“ Pa, ovde nema ni f od fudbala “ , reče riđi, pegavi dečak.
“ Ma, prolupao matori. Svi su oni poludeli pred ove izbore. Tata i ujak su već odavno u svađi zbog politike. Samo nam ujna dolazi u goste “, reče najstariji među njima. “ Hajde, idemo! “ pozvao je još dvojicu dečaka i krenuše kući.
     Dečak je spustio plakate na klupu : “ Ma, neću ja ovo džabe da radim. Mogao je bar neku kintu da nam da za ovo.”
     Polako su se svi već razišli. Dvojica najmlađih dečaka ,koji su poslednji ostali, pogledaše se. pogledom su se dogovorili. Želja da postanu popularni i slavni bila je veća od zemaljske kugle.
“ Videće svi ovi ovde sa terena ko smo mi, kad jednog dana postanemo najbolji. Videćemo ko će se  kome tada smejati , rugati , naređivati , izbacivati iz igre i udarati čvrge “ , sjaj iz njegovih očiju im je osvetljavao put kroz sumrak dok su krišom lepili plakate.

Нема коментара:

Постави коментар