уторак, 10. април 2012.

11. deo


***

     Na drugom kraju planete, Ivana je pokušavala da se sabere posle posle emisije koju je gledala. Da li je to moj Marko? Moj Marko! Čiji li si sad? Kada je poslednji put , pre 10 godina , bilakod kuće , nije ga videla. Čula je da nije oženjen. Želela je dag a vidi, ali nije imala hrabrosti. Bojala se. Bojala se sebe. Samoj sebi je bila neprijatelj. Strahovala je da će emocije davno potisnute duboko, ponovo da izbiju na površinu, poput vulkanske erupcije. U ovom trenutku je obuzimao drugi strah – saznanje da je ljubav , iako smeštena na dnu srca, ipak tu. Prisutna je . nije nestala. Čeka. Obećala je sebi, onog dalekog hladnog novembarskog jutra, da mu neće oprostiti što je sama unela kofere iz taksija na aerodrom. Sama, sa koferima i jednom neiskorištenom avionskom kartom u Kanadi. Još uvek čuva tu kartu. Njegovu kartu. Čuva je da je podseti na mladalački san o sreći, ljubavi , porodici, novom početku . . .
“ Moje je mesto ovde. Ja ovde pripadam. U našoj zemlji imaćemo sve što nam treba. Ne želim da tuđinu služim, da govorim njegovim jezikom, da se ponašam po njegovim pravilima. Ne želim da budem stranac. Ne želim da me nostalgija budi i uspavljuje.”
     Markove reči je premotavala u glavi slušajući ih stalno iznova, pokušavajući da shvati gde je pogrešila i da li je uopšte pogrešila? Nešto je shvatila svih ovih godina – nostalgija je zaista uspavljivala i budila. Vremenom se navikla. Ona je postala sastavni deo života, kao jutarnji ili večernji ritual – pranje zuba, umivanje, tuširanje, nostalgija, oblačenje,odlazak na posao, ručak, nostalgija . . .
     Dok je šetala Montrealom i gledala široke, hladne zgradurine, osetila je nostalgiju za rodnim gradom i ulicama punim topline. Žudela je za zagrljajem svoje ulice u kojoj je provela detinjstvo i mladost. Još je u nozdrvama osećala miris krofni i kiflica koji se širio iz obližnje pekare. Klupa u parku je čuvala tajnu prvog poljupca. U ovom gradu nema klupa, nema ni slatkih tajni.
     Sa svakim zalogajem hamburgera ili čizburgera , osećala je nostalgiju za maminom kuhinjom.
     Imala je stan, imala je posao u ovom gradu, imala je kolege sa posla, ali ne i prijatelje. Oni su se nazivali njenim prijateljima, ali u njenoj zemlji to se ne zove prijateljstvo. Ne znate vi šta znači prijatelj i drug u mojoj zemlji! Htela je d aim objasni, ali je odustala. Ionako neće razumeti.
     Imala je skoro sve zbog čega je došla. Želela je sreću u ovoj obećanoj zemlji. Nije srećna . Nema s kim da tu sreću podeli.Zna da ni Marko nije srećan. Slutila je to , a sad se i uverila nakon ove emisije. Bili su srećni dok su bili zajedno. Hoće li se ta sreća vratiti ako opet budu zajedno? Odgovor će morati sama da potraži. Okrenula je dobro poznat broj. Godine ga nisu izbrisale iz srca.

***

     Nedeljno jutro je  lebdelo nad još usnulim gradom. Grupa pijanih mladića pokušavala je da peva neku pesmu. Jedan mladić je počeo da peva jednu pesmu. Drugi je pokušavao dag a prekine govoreći da zna bolju pesmu. Treći bi započeo pesmu po svom izboru. Pevajući svako svoju pesmu, skrenuli su u jednu ulicu. Prodavac u kiosku je promrmljao:
“ Svako peva svoju pesmu i ne sluša drugog. Isto kao ovi naši političari. Treba im dobra dirigentska palica. Ma, treba im samo palica, sviima njima . . . po leđima . . .”
     Grad je počeo da se budi. Ljudi su išli ka istom cilju – izbornoj jedinici.
     Stariji gospodin kulturno podiže šešir i pozdravi bračni par s kojim se mimoilazio. Oni promrmljaše nešto u znak pozdrava. Okrenuše se istovremeno i pogledaše za gospodinom.
“ Je li to komšija iz prizemlja? “
“ Izgleda kao on , mada . . . taj šešir, pa odelo . . . ne, nije on. On nikada nije nosio šešir i odelo. “
“ Ma, jeste. Pogledaj malo bolje. Stavi naočare! ”
     Lupnuo se nekoliko puta po džepu.
“ Nisam ih poneo “ , rekao je glasom deteta koje je shvatilo da je nešto skrivilo.
“ Kako ćeš sada da glasaš kad ništa ne vidiš bez njih? Ih! Znaš da ne daju da neko drugi zaokruži broj umesto tebe. Sad se moramo vratiti, a to je loš znak. Ja moram da vodim računa o svemu. A, čekaj samo da naši pobede. Reći ću ja njima da izmisle zakon za takve neodgovorne kao što si ti. Treba da ti oduzmu pravo glasa. Sad ćemo zbog toga zakasniti. “
 “ O, lude žene! Pa tek je počelo glasanje. Možemo doći i posle podne.”
“ Da nisi ni pomislio na to! Zar Mira i Pera da glasaju pre nas? Ne, ne , taj film nećeš gledati. Da ona meni kaže: “ Mi smo još rano jutros obavili svoju građansku dužnost, a vi tek sada idete.” Pre bih se ubila nego da se ona meni kezi u lice. Hajde, požuri malo! Šta se vučeš ? “
     Nastavili su žurnim korakom gunđajući. Na drugoj strain ulice , dvoje starijih su se više vukli nego što su koračali. Čnilo se kao da idu po klizavoj površini pazeći da se ne okliznu. Ne zna se ko je koga pridržavao – da li starac nju ili ona njega.
     Sa svih strana su pristizali uglavnom stariji ljudi. Doterani, mirišu na naftalin. Grad staraca. Nigde mladih na vidiku. Mlađi se tek bude i piju svoju jutarnju nedeljnu kafu. Piju je da dugo,dok deca još spavaju i žele da taj zajednički nedeljni, šest dana očekivani trenutak  , potraje duže. Jutarnja , nedeljna kafa je najbolja od svih kafa.
      A mladi su se tek uvukli u krevete, u toplinu roditeljskog doma. Maženi, paženi – ne jedu masno, ne vole ovo, ne vole ono , spremiće mu mama omiljeno jelo , moraju da nose firmiranu garderobu , osetljivi na ovo, alergični na ono . . .  A u zadimljenom kafiću im ništa ne smeta, ni na šta nisu alergični i osetljivi, naročito posle nekoliko pića. Samo vi deco spavajte danju i lepo sanjajte. Država vam je omogućila da danju spavate i imate lepe snove koji se na žalost noću ne mogu ostvariti kad ste vi budni. Tada rade samo kafići i diskkoteke u kojima pričate o svojim snovima, a sagovornik vas od glasne muzike ne čuje. Svako priča o svojim snovima nekome, taj neko ih ne čuje i snovi lebde u vazduhu. Izmešaju se sa duvanskim dimom i rasprše se visoko. Odlaze u nepovrat.

Нема коментара:

Постави коментар